Въоръжените сили на Украйна могат да започнат контранастъплението за освобождаване на окупираните територии през лятото, заяви украинският министър-председател Денис Шмигал, цитиран от УНИАН. Агенцията се позова на ексклузивно интервю пред американското издание "Хил" на Шмигал, който е на посещение във Вашингтон.

Съюзниците и партньорите на Украйна не ни оказват натиск относно началото на офанзивата, казва Шмигал. Всички наши приятели и партньори разбират ясно, че, за да преминем в контранастъпление, човек трябва да бъде на 100 процента и дори повече от това подготвен да го направи, каза още в интервюто украинският министър-председател.

Шмигал добави, че най-силният натиск за започване на контраофанзива идва от вътрешността на Украйна.
"Хил" отбелязва, че визитата на Шмигал става също и на фона на голямото изтичане на разузнавателна информация, включваща негативни оценки от страна на САЩ за намаляващите боеприпаси за противовъздушна отбрана на Украйна.

На въпрос как изтичането на секретни документи може да повлияе на планирането на украинската контраофанзива, Шмигал отговаря категорично, че "Украйна ще освободи своите земи".  

"Многократно сме доказвали, че можем да го направим. От международните ни партньори искаме повече военни възможности, като танкове, боеприпаси, самолети, бронирани машини", каза той, цитирано от "Хил" и агенция УНИАН.
Светослав Танчев