/ gettyimages
Кенийската полиция забрани протестите в центъра на столицата Найроби и околните райони „до второ нареждане“, като се позова на това, че те са без лидери, което затруднява осигуряването на безопасност, пише ВВС.

Това се случва след седмици на смъртоносни антиправителствени протести, при които бяха убити десетки хора.

Центърът на Найроби е в центъра на протестите, водени от младежи, които се провеждат и в цялата страна.

Протестите започнаха срещу непопулярни увеличения на данъците, но след като те бяха оттеглени, придобиха по-широк характер, включително с искане за оставката на президента Уилям Руто.

За четвъртък бяха планирани още протести, като онлайн плакати призоваваха хората да се съберат в парка „Ухуру“ в центъра на града, преди да се отправят към Държавната палата - официалната резиденция на президента.

Късно в сряда полицията съобщи, че „в централния бизнес район на Найроби и околностите му няма да бъдат разрешавани никакви демонстрации до второ нареждане, за да се гарантира обществената безопасност“.

Забраната предизвика възмущение в интернет, като някои твърдят, че полицията няма такива правомощия, тъй като кенийското законодателство дава право на гражданите да провеждат демонстрации. В очакване на протестите в столицата вече има засилено полицейско присъствие.

Изпълняващият длъжността началник на полицията Дъглас Канджа заяви в изявление, че решението е взето след получаване на „достоверна информация, че организирани престъпни групи планират да се възползват от продължаващите протести“.

„Престъпниците продължават да се внедряват в протестиращите групи, което води до обезпокоителна тенденция на безредици и разрушително поведение“, се казва в него.

Тя допълни, че решението ѝ е продиктувано и от „липсата на определено ръководство при предишни демонстрации“, което е „затруднило прилагането на протоколите за безопасност“.

От началото на протестите президентът отстъпи пред някои от исканията на протестиращите, включително отпадането на спорния финансов закон и уволнението на целия му кабинет.

Ръководителят на полицията също подаде оставка.

Хората обаче призовават за повече действия срещу лошото управление и корупцията, както и полицията да потърси отговорност за смъртта на десетки демонстранти по време на последните митинги.

По данни на финансираната от държавата Национална комисия по правата на човека на Кения от началото на протестите на 18 юни досега са убити най-малко 50 протестиращи и са ранени 413 души.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC