/ БТА
Службите за справяне с извънредни ситуации в Кения издирват най-малко 91 души, изчезнали след наводненията в страната, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи. 

Най-малко 46 души загинаха днес сутринта при свлачище и наводнение в град Май Махиу в Централна Кения, съобщи министерството. 

Оцелели в Май Махиу разказаха, че водата е отнесла къщи, коли и железопътни линии. 

"Когато отворих вратата, водата бликна и стигна до кухнята", разказа Ан Гачи. "Съпругът ми успя бързо да реагира и да се измъкне. Дъщерите ми, които бяха в съседната стая, бяха отнесени от къщата от силата на водата", каза тя.

Още 53 души в Май Махиу са в неизвестност, заяви вътрешното министерство, а според данни на Кенийския Червен кръст 76 души са изчезнали. 

Най-малко 169 души са загинали в Кения в резултат на проливните дъждове и наводненията миналия месец. Повече от 185 000 бяха разселени, сочат правителствени данни. 

Още десетки бяха убити и стотици хиляди – разселени, заради пройните дъждове в Танзания и Бурунди Според учени климатичните изменения водят до по-опасни и чести екстремни климатични условия. 

В източния кенийски окръг Гариса четирима души загинаха, след като лодката им се преобърна през уикенда, а 23 бяха спасени от наводненията. Шестнадесет души са изчезнали, съобщиха от министерството на вътрешните работи.

В края на миналата година най-малко 120 души са загинали в Кения от наводнения, причинени от метеорологичното явление Ел Ниньо. Сегашните дъждове бяха предшествани от най-тежката суша в Източна Африка от десетилетия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Анелия Пенкова/БТА