/ Gulliver/Getty Images
Катар ще демонстрира последния си завършен състав за Световното първенство през 2022 с домашен двубой, на който половината от продадените билети ще бъдат резервирани за фенове, възстановили се от коронавирус, съобщиха от футболната асоциация на страната.

„Ал-Раян“, третият нов стадион, който ще бъде завършен преди шампионата през 2022, ще приеме финала за домашната Купа Емир на 18 декември и ще приветства около половината от своя капацитет от 40 000 седящи места.

Ще пробие ли България на световно след 24 години?

„Всеки, който влиза на стадиона, трябва да върне негативен тест за коронавирус или положителен за антитела. Около 50% от наличните седалки ще бъдат разпределени за хора, които преди това са били заразени с вируса“, каза заместник-шефът на медицинския щаб на Катар Абдул Уахаб ал-Муслех.

Феновете ще трябва да се подложат на тестове на една от трите локации, където техните билети ще бъдат свързани с националните им идентификационни карти или телефонни номера. Феновете ще получат билетите си след получаването на резултатите от теста.

На самия стадион феновете ще бъдат задължение да носят предпазни маски, да покажат своите приложения за проследяване и да останат на седалките си. Това е първият мач, в който Катар приема мач от такъв мащаб при толкова извънредни обстоятелства. Катар постепенно започва да приветства обратно фенове по стадионите, позволявайки до 30% запълване капацитета по трибуните във висшия футболен ешелон на страната.

Финалът за Купа Емир ще изправи фаворита Ал-Сад, чийто треньор е испанската легенда Шави Ернандес, и Ал-Араби. „Ал-Раян“, който е локализиран на 24 метра западно от столицата Доха, ще приеме седем мача от Мондиал 2022 в груповата фаза и до осминафиналите включително. До момента бяха завършени още два стадиона - „Ал-Януб“ и „Едюкейшън Сити“.

Остава да бъдат отворени „Лусаил“, Ал-Байт“, „Рас Абу Абуд“ и „Тумама“. Изпълнителният директор на Катар 2022 Насер ал-Катер наскоро заяви, че всички стадиони трябва да бъдат завършени до края на 2021 или началото на 2022. Катар миналата седмица отбеляза десет години откакто бе избран за домакин на Световното първенство след две години. 
БГНЕС