Жребият в европейските квалификационни групи за Катар 2022 те тегли довечера в Цюрих
Жребият в европейските квалификационни групи за Катар 2022 те тегли довечера в Цюрих / Gulliver/Getty Images
Класирането на световни или европейски финали за българския национален отбор по футбол се превръща в мисия невъзможна от 1998 г. насам, когато Зума имаше тежката думи и записахме участие на мондиал за последно. Запомнени бяхме с 1 отбелязан гол в 3 мача и с благороден жест - след като испанците ни пометоха с 6:1 в последния мач от предварителната група, накрая именно ние успокоявахме иберийците за отпадането им.

Довечера в седалището на ФИФА в Цюрих от 19 ч. Българско време ще се тегли жребият за квалификационните групи за Катар 2022 г. България е в четвърта урна, в която са още 5 балкански отбора – Босна и Херцеговина, Албания, Словения, Черна гора, Северна Македония, плюс Израел, Беларус, Грузия и Люксембург.

В Европа ще има 5 групи от по 5 отбора и 5 групи с по 6 отбора, директно за световното се класират победителите от всяка група. За останалите 3 места 10-те класирани втори в групите играят плейоф, към който се присъединяват два отбора от плейофите на Лигата на нациите.

При равен брой точки в групата по-напред е страната с по-добра обща голова разлика.

За 55-те европейски страни са запазени 13 места на световното. Ето и другите урни:

първа – Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия;

втора – Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турцяи, Словакия, Румъния;

трета – Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Сев. Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция, Финландия;

пета – Армения, Кипър, Фарьорски острови, Азербайджан, Естония, Косово, Казахстан, Литва, Латвия, Андора;

шеста – Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар и Сан Марино.


Предварително са посочени страните, които няма да се паднат в една и съща група и няма да играят една срещу друга по политически причини: Армения и Азербайджан, Гибралтар и Испания; Косово и Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия, Косово и Русия, Русия и Украйна.

Климатът също играе в разпределението на групите – в група ще има максимум 2 страни от считаните за рискови заради студен климат: Беларус, Естония, Фарьорски острови, Финландия, Исландия, Литва, Латвия, Норвегия, Русия, Украйна. Фарьорите и Исландия не могат да приемат мачове през март или ноември, и не може да са в една група.

Географията и големите разстояние също се отчитат при подреждането: Азербайджан не може да се падне с Исландия, Гибралтар и Португалия; Исландия – с Армения, Кипър, Грузия, Израел; Казахстан – с Андора, Англия, Фарьорите, Франция, Гибралтар, Исландия, Малта, Сев. Ирландия, Португалия, Ирландия, Шотландия, Испания, Уелс.

За четирите полуфиналиста за Купата на нациите – Италия, Белгия, Франция и Испания, са резервирани групите с 5 отбора, за да се освободи прозорец през ноември, когато са полуфиналите и финалът.