/ Gulliver/Getty Images
Маслена картина, нарисувана от Уинстън Чърчил, която той подарява на Аристотел Онасис, ще бъде предложена на търг на "Филипс" на 23 юни, съобщи АФП.

Чърчил рисува "Воден ров в Брекълс" през 1921 г. Тя краси яхтата "Кристина" на Аристотел Онасис, който е много горд с нея. Предварителната оценка на тръжна къща "Филипс" е от 1,5 до 2 милиона щатски долара.

Сумата отстъпва много на 11,6-те милиона долара, получени от Анджелина Джоли за "Минарето на джамията Кутубия" от Чърчил през март. Макар и да не се очаква рекорд, този пейзаж може да привлече почитатели на политика.
 


Чърчил пази картината си "Воден ров в Брекълс" 40 години, преди да я подари на приятеля си Онасис през 1961 г. Той толкова се гордее с нея, че я поставя на почетно място в яхтата си - зад бара, до творби на Вермеер, Гоген, Ел Греко, Писаро.

"Кристина" е първата суперяхта в света. Това е 100-метрова военна фрегата, участвала в дебаркирането в Нормандия, преди Онасис да я купи след войната за 34 000 долара и да я ремонтира луксозно за четири милиона долара. След смъртта му през 1975 г. яхтата е продадена, а всичко ценно от нея прибрано в склад. Наследниците на Онасис са решили неотдавна да продадат картината.
БТА