Доналд Тръмп Джъстин Трюдо
Доналд Тръмп Джъстин Трюдо / Gulliver/Getty Images, архив
Правителството на Канада ще наложи мита върху редица американски стоки в рамките на 30 дни, в отговор на решението на САЩ да наложи мита върху канадския алуминий. Това съобщи на пресконференция в Торонто вицепремиерът на Канада Христия Фрийланд.

Според нея подобни действия на Вашингтон в контекста на новата пандемия от коронавирус и след ратифицирането на новото търговско споразумение (USMCA) от Канада, Мексико и САЩ, Отава счита за неприемливи. "Митата трябва да бъдат отменени. Канадският алуминий не представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, това е абсурдно", заяви вицепремиерът.

Фрийланд заяви, че според решението на канадския министър-председател Джъстин Трюдо, в рамките на 30 дни ще се проведат консултации с канадския бизнес, за да се направи списък на американските стоки, които ще подлежат на облагане с мита. "Контрамерките ще бъдат долар за долар", каза тя. Според нея става въпрос за въвеждане на мита в размер на 3,6 милиарда канадски долара (2,7 милиарда долара).

Вицепремиерът отбеляза също, че американските мита върху канадския алуминий влизат в сила на 16 август, във връзка с което тя изрази надежда, че страните още могат да се споразумеят да не се въвеждат.

На 6 август президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще подновят митата от 10% върху вноса на алуминий в Канада поради факта, че Отава не е ограничила износа на тези продукти за САЩ.

На 31 май 2018 г. американският търговски секретар Уилбър Рос обяви въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико от 1 юни. В отговор на действията на Вашингтон, ЕС и Канада наложиха мита върху редица американски стоки. През май 2019 г. Канада и Мексико се договориха със САЩ за премахване на митата.
БГНЕС