/ БГНЕС
Иран не е извършил адекватно разследване на случайното сваляне на пътнически самолет през януари, заявява канадски доклад, публикуван снощи, предаде ДПА.

"Много от ключовите детайли на този ужасен инцидент все още са неизвестни", пише Ралф Гудейл, съветник на канадското правителство по случая. "Иран носи отговорност за това, защото - поне досега - не е провел разследване (на сигурността, криминално или друго) по наистина независим, обективен и прозрачен начин; а отговорите на жизненоважни въпроси остават неизвестни".

Иран отказа да позволи на Канада да назначи акредитиран представител в разследването. Отава беше ограничена до ролята на наблюдател и бяха необходими над шест месеца, за да бъдат разчетени черните кутии, подчертава Гудейл.

Черните кутии на сваления украински самолет в Иран разкриват 25-секунден интервал между две ракети

Канада иска от Иран репарации, включително компенсации за роднините на жертвите, пълен отчет какво се е случило и официално извинение, припомня ДПА. Първоначално Иран заяви, че причината за катастрофата е технически проблем, след което призна, че случайно е свалил пътническия самолет на фона на напрежението с американските сили в съседен Ирак.

В последния си доклад за катастрофата от средата на юли иранската авиационна агенция заяви, че причината е "човешка грешка". Според него неизправна радарна система е причинила проблеми в комуникацията с военно поделение.

Самолетът "Боинг" 737 на украинските международни авиолинии беше свален от иранските военновъздушни сили малко след излитането си на 8 януари. Всичките намирали се на борда 176 души загинаха.

Пътниците бяха от Украйна, Иран, Канада, Афганистан, Великобритания и Швеция. Общо 138 от тях бяха свързани с Канада.
БТА