Калфин участва в Съвета по външни отношения на ЕС в Брюксел
Калфин участва в Съвета по външни отношения на ЕС в Брюксел / снимка: Sofia Photo Agency
Черноморската политика на Европейския съюз става съизмерима с политиките на съюза в района на Средиземно море и на Балтийско море, заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той участва в сесия на Съвета по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз.

Важно сега е да се потърси и по-широк политически аспект в развитието на отношенията между Европейския съюз и нечленуващите в него страни от басейна на Черно море, изтъкна българският външен министър.

В рамките на Съвета бе обсъдено и подписването на новия ревизиран договор на Европейския съюз. Това ще стане на 13 декември в Лисабон. От българска страна подпис ще положи министър-председателят Сергей Станишев, който на следващия ден ще участва в двудневната среща на държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз в Брюксел.

Преди това, на 8 декември, в Лисабон ще бъде свикана една от най-големите прояви по време на португалското председателство на Европейския съюз, което завършва в края на годината. Това е срещата на високо равнище Европейски съюз - Африка. В нея от българска страна ще участва президентът Георги Първанов.