Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили изострянето на обстановката в Близкия изток и мирното уреждане на сирийския конфликт на срещата си в Анкара тази вечер, предаде ТАСС.

Путин: Отношенията между Москва и Анкара са напълно възстановени
 
"Естествено е, че акцентът бе върху рязко изострилата се ситуация около близкоизточното уреждане и върху положението в Сирия, където нашите страни плътно си взаимодействат", заяви Путин пред журналисти след края на руско-турската среща на високо равнище.

Путин в Сочи: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички
 
Той разказа и за срещата си по-рано днес със сирийския президент Башар Асад при изненадващата си визита в Сирия. Путин и Асад обсъдили провеждането на Конгреса на сирийския национален диалог в началото на 2018 г. "Няма да скрия, че при днешното си посещение в Сирия подробно разговарях с президента Асад по този въпрос", отбеляза Путин.

Путин и Асад се срещнаха в Сочи, обсъдиха Сирия
 
На съвместната си пресконференция с Путин в Анкара Ердоган съобщи, че двамата са обсъдили редица регионални въпроси и на първо място създалото се положение около Ерусалим. Путин добави, че и според двете страни решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Ерусалим "не помага за уреждането на положението в Близкия изток, а обратно, дестабилизира и без това сложната обстановка в региона".

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел
 
На пресконференцията, предавана по телевизия "А Хабер", Ердоган съобщи, че работата по договора за доставки на руски зенитни противоракетни системи С-400 на Турция ще приключи до една седмица.
 
Путин пък каза, че не изключва по-нататъшна либерализация на двустранната търговия. Той отбеляза, че разговорът по този въпрос е бил "много полезен".
БТА