Авторът на „Сатанински строфи“ Салман Рушди вече не е на командно дишане и ден, след като беше намушкан в щата Ню Йорк, може да говори, съобщи Асошиейтед прес.

Рушди остава в болница със сериозни наранявания, но писателят Аатиш Тасир снощи написа в „Туитър“, че „машината е изключена и той говори (и се шегува)“. Литературният агент на Рушди Андрю Уайли потвърди тази информация, без да дава допълнителни подробности.

75-годишният Рушди е получил наранявания в окото, ръката и черния дроб. Той може да загуби зрението на пострадалото око, каза агентът му.

Нападението срещу писателя Салман Рушди – за престъплението в детайли (СНИМКИ/ВИДЕО)



Мъжът, обвинен в намушкването на Салман Рушди, пледира невинен
вчера по обвиненията в опит за убийство и нападение, но прокурор заяви, че престъплението е било предварително планирано“, предаде Асошиейтед прес.

Адвокат на задържания Хади Матар говори от негово име в съдебната зала. Матар се появи в чернобял гащеризон и с белезници.

Съдийката се произнесе Матар да бъде задържан без право на гаранция, след като прокурор Джейсън Шмит заяви, че Матар се е снабдил предварителен пропуск за събитието, на което Рушди щял да изнесе лекция, и заел такава позиция, която да му позволи да нарани писателя. Матар пристигнал на мястото на събитието предния ден и носел фалшив документ за самоличност.

Това беше целенасочена, непредизвикана, предварително планирана атака срещу Рушди, каза държавният обвинител.



Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Автори, активисти и правителствени служители изтъкнаха смелостта на Рушди и дългогодишното му застъпничество за свободата на словото въпреки рисковете за собствената му безопасност.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в изявление, че той и първата дама Джил Байдън са „потресени и натъжени“ от нападението.

Разследващите проучват дали извършителят, който е роден в САЩ десетилетие след публикуването на „Сатанински строфи“, е действал сам.

Прокурор Шмит спомена издадената срещу Рушди фетва като потенциален мотив, противопоставяйки се на пускането на Матар под гаранция. Дори този съд да определи гаранция от 1 милион долара, рискуваме тя да бъде платена, каза прокурорът.

Лекцията на Рушди е била охранявана от щатски полицай и зам.-окръжен шериф, а полицаят е арестувал нападателя. Но след това някои редовни посетители в института "Шътокуа" задали въпроса защо не е имало по-строги мерки за сигурност, като се имат предвид заплахите срещу Рушди и обявената награда от 3 милиона долара за главата му.
БТА