Причина за пожара в модулната COVID болница в Тетово е възпламеняване на удължител, към който е бил включен дефибрилатор, посочва изданието "24 прес", позовавайки се на заключения на прокуратурата на Република Северна Македония. Вероятно удължителят е бил с по-слаб капацитет и не е могъл да подаде необходимото количество електроенергия, нужно за дефибрилатора.

Първоначално огънят е избухнал в контакта, в който е включен удължителят, като се е разпространил бързо заради голямото количество кислород във въздуха в COVID отделението. Освен дефибрилатора на същия удължител е било включено и зарядно за телефон, както и трети уред, посочва изданието.

12 пациенти и двама посетители са жертвите на пожара в COVID болницата  в Тетово

След избухването на пламъците медицинският персонал направил опит да ги угаси, но пожарът бурно се разпространил из целия обект, като обхванал покривните панели и болничен инвентар. Тъй като всички хоспитализирани пациенти били включени към централната система за подаване на кислород, съдържанието на кислорода в болничните помещения е било увеличено.

14 души загинаха в пожар в COVID болница в Северна Македония

В резултат от пожара в специализираната COVID болница в Тетово загинаха 14 от общо 26 пациенти в началото на септември.
БТА