/ БТА
Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че не смята, че цялото правителство трябва да подаде оставка заради инцидента в Тетово.

За поисканите оставки на здравния министър Венко Филипче, неговият заместник Илир Хасани, на директора и икономическия директор на тетовската болница, Флорин Бесими и Артан Етеми, ще каже след приключване на разследването.

Заев посочи, че няма информация за състоянието на разследването.

Първо, по целия свят се случват трагедии. И както казах в изявление пред обществеността, разбирам високия морален акт от страна на министъра, заместник -министъра, директора и икономическия директор на болницата, като акт, който е преди всичко по човешки причини, акт, който е преди всичко от етични, морални аспекти и тук те подадоха оставките си. Не смятам, че цялото правителство трябва да подаде оставка заради това“, каза Заев.

На въпрос дали министърът на здравеопазването Филипс идва на работа, премиерът отговори положително.

„Разбира се, това е негов дълг, докато не бъде официално отстранен от длъжността си, както министърът, така и заместник -министърът, директорът и икономическият директор на болницата са длъжни да изпълняват своята функция до пристигането на нов човек“, каза Заев.

Пожарът избухна на 8 септември в болница в Тетово, построена специално за пациенти заразени с коронавирус.

По първоначална информация той е причинен от експлозия. В момента на избухването на пожара в отделението е имало 24 пациенти. До момента е потвърдена смъртта на 15 души.

В разследването за причините на трагичния инцидент участват петима прокурори, това съобщиха от прокуратурата в Скопие.

Правителството прие помощта на някои държави-членки на НАТО, които изпратиха експерти с голям опит в разследванията на пожари, за да помогнат за определяне на причините за пожара. 
БГНЕС