Цените на газа отбелязаха спад на международните пазари. Причината е позицията на Русия, че може да достави по-големи количества в Европа. Но решението е временно, предупреждават експерти.

Цените на газа в Европа рязко паднаха

Търсенето е голямо, предлагането е ограничено, а зимата едва сега започва. Това даде повод на директора по износа на "Газпром" да направи мрачна прогноза. Според Елена Бурмистрова, сегашната ситуация може да разклати икономиката на цяла Европа, посочва NOVA.

От руската компания казват, че експлозията на цените, които от началото на годината скочиха с 800 процента, идват дори когато "Газпром" доставя близки до рекордните количества в Европа. Решението според Бурмистрова е да има значително по-тясна връзка между производителите и крайните потребители.

Цената на газа в Европа достигна нов исторически рекорд

"Това, което се случва днес, ясно показва, че спотовия пазар само отразява конкретното търсене и предлагане. Но той не може да бъде инструментът, който да даде дългосрочен баланс между интерестите на продавача и купувача. Спотовият пазар показват големи скокове и сривове, което обърква и двете страни. Това носи риск от дестабилизиране на икономиката на целия регион", заяви Бурмистрова.