/ iStock/Getty Images
Цените на газа в Европа за първи път от началото на октомври паднаха под хиляда долара за хиляда кубически метра, показват данни на борсата ICE Futures, цитирани от РИА.

Ноемврийските фючърси на холандския индекс TTF (най -ликвидният европейски хъб) започнаха да се търгуват на около 1260 долара за хиляда кубически метра, а до 09:13 часа тази сутрин те нараснаха до 1370 долара. След това последва срив - в 10:22 се търгуваха на 981,1 долара. Това е 24% под цената от сряда, отбелязва агенцията.

Цената на газа в Европа достигна нов исторически рекорд

Към 10:34 отново имаше леко увеличение - до 1 079,5 долара, което е значително по-ниско от цените в предходните дни.

През последните седмици се наблюдава огромен ръст на цените на европейския газов пазар - ако в началото на август ценните книжа за доставка на гориво се търгуваха на 515 долара за хиляда кубически метра, то месец по -късно те нараснаха до 614 долара, в края от септември удвоиха цената си, а през последните три дни се приближиха до 2 000$.

КЕВР тепърва ще търси мерки да спре повишението на цените

Експертите обясняват това с ниското ниво на запълване на съоръженията за съхранение на газ, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.
РИА