Иван Иванов: Виждам какви прогнози се правят, но не им вярвайте, истинските ще дойдат едва в началото на декември
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предприеме всички възможни мерки, за да не допусне прекалено голямо увеличение на цените на парното и тока у нас. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на съвместен брифинг с министъра на енергетиката Андрей Живков във връзка с изпълнението на някои от обявените от Министерския съвет мерки, свързани с ограничаване на негативното влияние на цените на електрическата енергия на борсовия пазар. 

Токът и парното вероятно ще поскъпнат от 1 януари

"Ако вчера някой ми беше казал, че днес в Германия цената на електроенергията ще бъде 302 евро, щях да му кажа, че той не е добре. Но ето, че е така. Ако преди 10 дни, когато цената на природния газ доближаваше 1000 долара и ми беше казал, че след 10 дни ще бъде 1600 долара, също нямаше да повярвам. Движението на цените е толкова лабилно, че в момента човек, който иска да бъде с авторитетна позиция, не трябва да дава числени стойности и прогнози. Това само може да заблуди българските потребители. КЕВР тепърва започва да търси мерки с оглед огромното увеличение на цените на европейския континент да не бъде отразено и в цените за българските битови потребители. България е единствената страна в ЕС, в която има регулирани цени и този път това, че има регулирани цени за битовите потребители е едно безспорно достойнство и защита на битовите потребители, защото те иначе щяха да бъдат, както е в съседна Гърция. Затова КЕВР ще предприеме всички възможни мерки, за да не допусне прекалено голямо увеличение на цените", посочи Иванов. 

"Виждам какви прогнози се правят, дори и за 50-процентно увеличение, но не им вярвайте. Истинските прогнози ще дойдат едва началото на месец декември", призова още шефът на КЕВР.

доцент Иван Иванов
БГНЕС

КЕВР: Цените на тока и парното няма да се променят до края на годината

Междувременно на брифинга стана ясно, че нова мярка сваля цената на тока за бизнеса. Тя засяга небитовите потребители, които плащат ползваната електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция.

"Цената на електроенергията на доставчик от последна инстанция /ДПИ/ се намалява между 15 и 30 лв. за мегаватчас", съобщи Иван Иванов на брифинга в Министерството на енергетиката.

Тази мярка ще бъде временна и засега ще бъде прилагана в продължение на 3 месеца, защото европейското законодателство предвижда цената на електроенергията на ДПИ да бъде най-висока, за да има дисциплиниращ ефект върху потребителите. Целта е потребителите да бъдат на ДПИ за период не по-дълъг от 1-2 месеца. В България на всички небитови потребители е бил предоставен 9-месечен период да си изберат доставчик на електроенергия. В периода, когато цените на електроенергията са били поносими, явно тези потребители не са били достатъчно мотивирани да изберат свой доставчик. Сега с това намаление на електроенергията на ДПИ, се дава 3-месечен срок, в който те да изберат доставчик.

Андрей Живков: Важно е индустрията да остане работоспособна и да няма сътресения

Министър Андрей Живков
БГНЕС

Мярката ще започне да важи от 1 ноември. Оттогава цената от ДПИ влиза автоматично, без да е нужно потребителите да подават заявление.

За целта КЕВР днес със свое решение е приела проект за решение на изменение на Методиката за определяне на цена на електроенергията на доставчик от последна инстанция. Чрез промяна на формулата, по която се определя цената на енергията на ДПИ, тази цена ще се намали между 15 лв и 30 лв., обясни Иван Иванов. Цената от този вид доставчик е по-скъпа с 50 лв, дори и 100 лв за мегаватчас, уточни той.

"От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са около 624 000 фирми. Към този момент на ДПИ са 256 000 от тези крайни потребители, което прави 41 процента", посочи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.