Пореден протест на ВМРО срещу високите цени на тока, парното, газа и храните.

Привърженици и симпатизанти на партията блокираха бул. "Дондуков" пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Под мотото „Кажете НЕ на повишаването на цените!" възмутени хора със знамена и призиви „Не на спекулата“, „КЕВР оставка“ и „Мафия“ препречиха входа на енергийния регулатор за около час. Под прозорците на държавната комисия ехтяха патриотични песни и многократно беше поискана оставката на комисията, която по думите на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов "е срамен орган, който защитава интересите на монополите, а не на хората."

БГНЕС


"Служебното правителство щяло да предприеме мерки спрямо високия ток, а къде бяха досега? Можеше да използват различни инструменти докато ги имаше предишните два парламента. Вместо КЕВР да повишава цените, можеше българската държава да поеме разликата в цените, за да бъде подкрепен бизнесът", заяви Ангелов и допълни: "Сега всички ние, българите, ще плащаме цената на това управление!"

Проблемът на България са новите-стари политици, които ни оставиха в безвластие, не успяха да пренебрегнат егото си и да сформират правителство. Хора, като Христо Иванов, който предложи Иван Иванов за шеф на КЕВР, трябва да си понесе отговорността от обслужването на мафиотската държавна комисия", категоричен бе още организационният секретар на ВМРО.

На протеста дойде и председателят на групата в СОС „Патриоти за София“ и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера, който обърна внимание на спекулативното искане за повишаване и на цената на водата.

"Не може българите да страдат за грешните политически решения! Години наред КЕВР не направи нищо за подобряване на водоснабдяването в България, тя само повишаваше спекулативно цените на водата, припомни още Контрера и допълни, че Комисията прави проверки само на хартия, а не реално. Не виждам как българските граждани могат да поемат и този удар, защото цените са високи за тях. Ние, потребителите „ядем“ накрая дървото. Високата цена на водата ще доведе и до увеличение на стоките от първа необходимост", посочи Контрера.

БГНЕС


От ВМРО настояват за:

⚡️ Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита;
⚡️  Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените;
⚡️ Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че са свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените;
⚡️ Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика;
⚡️ Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

БГНЕС


Юлиан Ангелов припомни, че ВМРО е поел ангажимент към българските граждани да организират непрекъснато протести, свързани с това, че „в България се позволи спекулативното покачване на цените електроенергия, газ и всичко останало“. „Затова днес сме пред КЕВР – пред един от държавните органи в България, който считаме, че не си е свършил работата и не контролираше Българската енергийна борса“, посочи той пред БГНЕС.

Ангелов заяви, че искат оставката на КЕВР, искат оставката на енергийния министър. „Хора, които са пряко отговорни за това България да е в тази ситуация на енергийна криза, което се случва, за съжаление“, каза Ангелов.

По думите му, те ще продължат с тези протести както в София, така и в цялата страна. „Искаме да покажем, че няма да се примирим с това безхаберие и бездействие на българската държава в днешно време“, категоричен е той.