/ iStock/Getty Images
COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от СПИН, ако лечението бъде прекъснато дългосрочно, заяви Организацията на обединените нации (ООН) с предупреждение, че пандемията излага на риск години от напредък срещу ХИВ.

В началото на седмица на виртуални международни конференции за СПИН, ООН заяви, че светът вече е далеч от плана си за прекратяване на заплахата за общественото здраве дори преди COVID-19.

Доналд Тръмп се позова на несъществуваща ваксина срещу СПИН (ВИДЕО)

Въпреки че смъртността, свързана със СПИН, е намаляла с 60% след пика на ХИВ епидемията през 2004 г., все пак през 2019 г. около 690 000 са починали от болестта.
Около 1,7 милиона души са били заразени миналата година, а сега има близо 40 милиона души, които живеят с ХИВ по света.

В годишния доклад на ООН се казва, че целта до 2020 г. за намаляване на смъртните случаи от СПИН до по-малко от 500 000, а новите ХИВ инфекции до под 500 000 няма да бъде реализирана.
 

Милиони хора загинаха през последните десетилетия, въпреки съществуването на ефективни лечения, се казва, призовавайки света да научи поуки от епидемията от СПИН в своя отговор на COVID-19.

„Подобно на епидемията от ХИВ преди нея, пандемията COVID-19 показва наяве нестабилността на нашия свят - включително трайни икономически и социални неравенства и ужасно неадекватни инвестиции в общественото здравеопазване“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Ключовите групи с висок риск от ХИВ/СПИН са изложени на допълнителна опасност, тъй като блокирането и разпространението на лекарства ги оставят "още по-уязвими от обикновено", се посочва в доклада.

Изследването, публикувано в понеделник, показа, че пандемията вече влияе върху достъпа до превантивна медицина (PrEP) сред рисковите общности.

В един медицински център в Бостън проучване на над 3500 пациенти по програма PrEP показа, че пропуските при повтарящо се приемане на лекарства са се увеличили с 278 процента през първите четири месеца на 2020 г.

От година на година общият брой пациенти, получаващи PrEP, е спаднал с 18%, показва проучването. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че резултатите будят "дълбока загриженост".

"Не можем да оставим пандемията COVID-19 да погуби трудно спечелените печалби в глобалния отговор на това заболяване", каза той.

Опасности навсякъде

Един модел, разработен съвместно със СЗО, показа, че ако мерките на COVID-19 нарушат програмите за лечение на ХИВ за шест месеца, това може да погуби допълнителни 500 000 души.

СЗО заяви, че е провела допълнително международно проучване, което показва, че 73 държави са предупредили, че са изложени на риск от изчерпване на антиретровирусни лекарства в резултат на пандемията.

Коя е жената, която откри първия коронавирус


Двадесет и четири държави съобщават, че имат или критично нисък запас, или прекъсване на доставките на животоспасяващи лекарства.
В допълнение, първоначалните данни от блокирането по света показват скокове на насилие и домашно насилие.

Уини Бианиима, изпълнителен директор на UNAIDS, заяви, че жените и момичетата са особено уязвими от сексуално насилие по време на блокиране и следователно има повишен риск от заразяване с ХИВ.

"Знаем, че жените, които са подложени на такова насилие, са 1,5 пъти по-склонни да се сдобият с ХИВ, отколкото жените, които не са преживели насилие", каза тя.

"Успешните отговори на пандемията трябва да се коренят в правата на човека, да бъдат основани на доказателства, ръководени от общността и да се финансират изцяло. Трябва да научим урока веднъж завинаги."

Ново проучване през уикенда показа, че блокирането поради пандемията оказва непропорционално въздействие върху хората от ЛГБТ общността, като една четвърт от респондентите от проучване сред ХИВ-позитивните съобщават, че сега им липсва достъп до лекарства поради заключването.
БГНЕС