/ БГНЕС
Британската опозиционна Лейбъристка партия изрази своето разочарование от подхода на правителството на консерваторите в трудните преговори с него за търсене на компромис за Брекзит, който двете партии да подкрепят, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
"Разочаровани сме, че правителството не предложи реална промяна или компромис", се казва в изявление на говорител на Лейбъристката партия. "Приканваме премиера (Тереза Мей) да излезе с истински промени в своята сделка в опит да бъде намерена алтернатива, която да може да спечели подкрепа в парламента и да обедини страната", заявиха от партията.
 
След това лейбъристкият говорител по Брекзит Киър Стармър добави в "Туитър", че "досега правителството не способства за никакви конкретни промени във формулировките в политическата декларация".
 
Все пак той декларира, че неговата партия желае да продължи преговорите в търсене на промяна, за да има компромис.

Британски министър: Нито Великобритания, нито ЕС искат дълго отлагане на Брекзит
 
От своя страна британското правителство изрази готовност за нови преговори с лейбъристката опозиция за Брекзит през уикенда, съобщиха от канцеларията на премиерката Тереза Мей в комюнике, цитирано от Ройтерс.
 
"Направихме сериозни предложения в разговорите тази седмица и сме готови да направим промени в Политическата декларация (за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС) с цел постигане на сделка, която е приемлива и за двете страни", се казва в текста.
 
"Готови сме да проведем нови подробни дискусии този уикенд, за да търсим такива промени в навечерието на Европейския съвет в сряда. (Британското) правителство е решено да работи конструктивно, за да осигури Брекзит на хората, които гласуваха за (него), и да избегне участие (на страната) в изборите за Европейски парламент" другия месец, пише в комюникето.

Великобритания иска отсрочка за Брекзит до 30 юни
 
Преговорите между управляващи и опозиция започнаха, след като Тереза Мей покани лидера на лейбъристите на среща, за да търсят изход от задънената улица. Преди това сключеното от Мей споразумение с ЕС за Брекзит бе отхвърлeно на три пъти от Камарата на общините, припомнят агенциите.
 
В сряда, след първия кръг от преговорите, двете страни казаха, че те са били конструктивни, но Корбин и Мей не постигнаха голям напредък. Разговорите продължиха вчера и днес.

Туск ще предложи 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит
 
Лейбъристите искат "мек Брекзит", който да остави Великобритания в митническия съюз на ЕС след напускането на блока. Мей се опитва да намери вариант, който лейбъристите да одобрят преди 10 април, за когато е насрочена извънредна среща на върха на Евросъюза.
 
След днешните изявления от страна на Лейбъристката партия стойността на британската лира спрямо американския долар спадна от 1,30 до 1,2988, тоест с половин процент.
 
Държавният министър в министерството на правосъдието Рори Стюърт призна тази вечер пред Би Би Си , че в преговорите с лейбъристите има "напрежение". Диалогът все още "има доста живот", добави в същото време той.
БТА