Кадафи пристигна на посещение в Беларус
Кадафи пристигна на посещение в Беларус / снимка: БГНЕС

Либийският ръководител Муамар Кадафи пристигна в Беларус на тридневно официално посещение, предаде ИТАР-ТАСС. На летището в Минск той бе посрещнат с военни почести от президента Александър Лукашенко в присъствието на посланици от арабски страни.

Кадафи, който посещава за първи път Беларус, ще разговаря с президента Александър Лукашенко, наричан "последния диктатор в Европа", след което двамата ще подпишат редица споразумения, съобщи Франс прес. Между тях са конвенция за избягване на двойното данъчно облагане, протокол за сътрудничество между министерствата на правосъдието, споразумение за сътрудничество между държавните телевизии и други. Беларус е готова да разгледа възможността за обучение на либийски специалисти в международния център за подготовка на кадри в сферата на миграцията и противодействието срещу трафика на хора към вътрешното министерство в Минск, съобщи пресслужбата на беларуския президент.

Либийският лидер, който ще остане до вторник в Минск, ще разгледа Историческия музей и ще постави венец на Паметника на победата над нацистка Германия.

Преди това Кадафи беше в Москва, където обсъди големи руско-либийски проекти в областта на енергетиката, по-специално ядрената, и покупката на руски оръжия с президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. След Беларус Кадафи ще посети Украйна, съобщава БТА.