/ Istock
Кувейтската петролна компания обяви "извънредно положение" след разлив на нефт на сушата, инцидент, който активистите за опазване на околната среда определиха като "повтарящ се проблем" в богатата на енергия държава от Персийския залив, предаде АФП.

Извънредното положение е обявено след "изтичане на нефт в западната част на страната", се казва в изявление на държавната компания, като видео, публикувано от кувейтски медии, показва изригваща тръба, заобиколена от голямо петно нефт.

"Няма пострадали в резултат на теча и производството не е засегнато", заяви говорителят на компанията Кусай Ал-Амер и добави, че не са докладвани токсични изпарения. След това допълни, че изтичането е станало "на сушата, но не в жилищен район".

Изпратени са екипи, които да установят източника на изтичане и да овладеят инцидента, каза Ал-Амер, като отказа да посочи точното място или размера на разлива.
 
Кувейтският вестник "Ал Рай" публикува в Тwitter видеоклип, на който се вижда тръба, изхвърляща големи количества петрол върху безплодна земя.
Кувейт е страна с голям добив на петрол, в която близо 90 % от държавните приходи идват от именно от тази индустрия.
Ключовият член в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в момента произвежда около 2,7 млн. барела дневно.
Кувейтската петролна компания и преди е съобщавала за изтичане на петрол в своите находища през 2020 г. и 2016 г.

През август 2017 г. Кувейт е имал две петролни петна край бреговете си, включително едно, което е било дълго 1,6 км. Експертите заявиха, че другият разлив, в близост до съвместно саудитско-кувейтско петролно находище, може да е измервал до 35 000 барела суров петрол.
Кувейтският екоактивист Халид Ал-Хаджир заяви, че степента на щетите от изтичането на петрол от днес остава неясна, но осъди неспазването на протокола за опазване на околната среда.

"Нефтеното замърсяване, което постоянно виждаме във въздуха, на сушата и в морето, доказва, че петролната индустрия не е достатъчно сериозна по отношение на опазването на околната среда", каза Ал-Хаджир, който е председател на неправителствената организация Green Line Environmental Group.

"Сблъскваме се с повтарящ се проблем, дължащ се на безразличие и неспазване на стандартите за опазване на околната среда и безопасност", казва той, критикувайки кувейтския орган за опазване на околната среда, че "не се справя твърдо с петролния сектор".
Кувейтският експерт по петрола Абдул Сами Бахбахани заяви, че течът изглежда произлиза от изоставен петролен кладенец, позовавайки се на изображения, разпространени в социалните мрежи.

"Мисля, че кладенецът е бил затворен неправилно, което е довело до ерозия на тръбите и циментовия капак, както и до повишаване на налягането", каза той, обяснявайки причината за петролния изблик и предупреждавайки, че искра може да предизвика пожар.

През 1991 г., по време на първата война в Персийския залив, отстъпващите иракски сили подпалват стотици кувейтски петролни кладенци, чието гасене отнема месеци.
БГНЕС