Находчив фризьор разигра на търг запис на първото подстригване, което ще направи след локдаун от 10 седмици
Находчив фризьор разигра на търг запис на първото подстригване, което ще направи след локдаун от 10 седмици / iStock/Getty Images
Кичури, събирани след подстригване във фризьорските салони, се използват за събиране на петролни разливи, а бои за коса се изгарят като източник на енергия в рамките на екологична програма във Великобритания, съобщи електронното издание на в."Гардиън".

През последните десет месеца 550 фризьорски салона във Великобритания и Ирландия са се включили в инициативата "Грийн салон колектив" за намаляване на отпадъците от салоните и за образователни програми.

Опасност от екологична катастрофа в Шри Ланка заради подпален кораб

"Фризьорските салони са сред източниците на най-много отпадъци в сектора на търговията и услугите на дребно", каза съоснователят на иницативата Пол Сийуорд. "Бяхме шокирани да установим колко изостава Великобритания в устойчивостта в развитието на салоните".

Около 99 на сто от подстриганите коси в салоните отиват на сметищата. Новата инициатива обаче създава организация за събирането на тези отпадъци и използването им като пълнеж за памучни или найлонови тръбички, които се поставят край бреговете и плажовете, за да ограничават замърсяването при петролни разливи.

Досега са събрани 500 кг коси, като 50 кг от тях вече са използвани за съоръженията за почистване. Част от отпадъците се дават и на фермери, които да я използват като компост, защото косата съдържа белтъчини и азот, полезни за растенията.

Опасения за екологична катастрофа след петролен разлив в Русия

Боите за коси и продуктите за обезцветяване обикновено изтичат в канализацията, а това излага на риск от замърсяване почвите и подпочвените води. "Зелената" инициатива обаче насърчава събирането и изгарянето им в електростанции за производството на електричество.

"Всеки салон трябва да участва, трябва да носим отговорност за собствените си отпадъци. Това е само началото на нещо голямо", казва Катрин Джаксън, която се присъединява с фризьорския си салон в Ковънт Гардън, Лондон към инициативата миналата година. Таксата за членство в "зеления" проект е 125 британски лири, насърчават се и дарения.
БТА