/ iStock/Getty Images
Военноморският флот на Шри Ланка се включи в почистването на плаж на острова, замърсен от тонове пластмасови пелети от товарен кораб, подпалил се преди девет дни край бреговете на Коломбо, предаде Франс прес.

Внушителен облак от отровен черен дим се носи около кораба "Експрес пърл", регистриран в Сингапур. Има опасност той да се разцепи и да предизвика екологична катастрофа с изливането на стотици тонове мазут в Индийския океан.

Експерти по спасителни операции от нидерландското предприятие "Смит" се включиха в усилията на индийската брегова охрана и местните власти, за да се опитат да спасят кораба, подпалил се на 20 май, както и товара му, включващ 25 тона азотна киселина и известни количества етанол.

Според властите корабът е превозвал и поне 28 контейнера, пълни с пластмасови пелети. Осем от тях са паднали във водата. Материалът е бил предназначен за опаковъчната индустрия на Шри Ланка.

Булдозери и военноморският флот на Шри Ланка бяха мобилизирани за почистване на плажа Негомбо, замърсен от тонове от тези пелети, смесени с изгорял петрол и други обекти, паднали от кораба и изхвърлени на брега.

Пожарът е отслабил структурата на 186-метровия кораб. Има опасност той да се разцепи и горивото му да се излее, предупреди шриланкийската Агенция за опазване на морската среда.

Корабът, закотвен край пристанището на Коломбо, транспортира и 278 тона мазут и дизелово гориво, съобщи Дхаршани Лахандапура, председателка на агенцията.
Риболовният район на Негомбо, намиращ се на около 40 км северно от столицата, е заплашен от евентуален петролен разлив. Достъпът до популярният плаж със същото име е забранен.

Според вицеадмирал Нишанта Улугетене от военноморския флот на Шри Ланка, ще бъдат необходими още няколко дни за справяне с пожара дори ако климатичните условия се подобрят.

Корабът пътуваше към Коломбо от индийския щат Гуджарат, когато се подпали на 14 км от Шри Ланка. Огънят е възникнал в контейнер с азотна киселина според председателката Лахандапура. Властите разследват обстоятелствата около изтичането на азотна киселин
БТА