Извадиха три килограма тумор от 14-месечно бебе
Извадиха три килограма тумор от 14-месечно бебе / снимкa: БГНЕС

Лекари от Нова Зеландия извадиха тумор, тежък 3,3 кг от 14-месечното бебе Алекс Гонзаги от Източен Тимор, съобщава новозеландската преса, цитирана от БГНЕС. Операцията, която е спасила живота на бебето, е била извършена безплатно. Преди четири дни майката на Алекс Елиса Да Концеица пристигнала заедно с бебето в Нова Зеландия, а самата операция е била извършена преди три дни, в неделя, в болница на Уелингтън.

Хирургическата намеса е била направена от 10-членен екип. Преди операцията теглото на бебето било 11 кг. Лекарите уверяват, че Алекс укрепва след операцията и няма да има никакви трайни последствия. Туморът е бил открит от лекари в Източен Тимур по време на редовните прегледи. Ръководителят на хирургическия екип д-р Брендън Боукет каза, че операцията е била много тежка.

Трябвало да се внимава бебето да не загуби много кръв, а в същото време от коремчето е трябвало да се извади огромният тумор, който притискал всички вътрешни органи и нарушавал функциите на пикочния мехур. "Това е пример за великодушие, доброта, трансатлантическа помощ и международно сътрудничество. Алекс сега е най-щастливото бебе в света", каза от своя страна Тони Фраер от фондация ROMAC (Rotary Oceania Medical Aid for Children programme), която осъществи операцията на Алекс в Нова Зеландия.