/ iStock

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията съобщи, че разследва десетки случаи на салмонела, за които е съобщено или се подозира, че са свързани с консумацията на шоколадови продукти в поне девет страни, предаде Ройтерс. 

Производителят обяви изтегляне на шоколадови яйца от британски и ирландски магазини. Италианската група информира, че не са установени положителни проби за салмонела в продукти, пуснати на пазара. 

БАБХ: Няма пъпеши със салмонела в търговската мрежа

Европейската агенция не спомена компания в изявлението си, но предупреди, че съобщените случаи са основно при деца на възраст под 10 години

Най-висок брой случаи се отчита във Великобритания - 63 към 5 април, уточни регулаторът. Другите страни, в които има вероятни или потвърдени случаи, са Франция, Ирландия, Белгия, Германия, Люксембург, Нидерландия, Швеция и Норвегия

Европейската здравна служба посочи, че заедно с Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) разследва 134 потвърдени или евентуални случая на салмонела.  

Унищожават 10 тона пилешко месо от Полша заради замърсяване със салмонела

Изтегляния на продукти бяха обявени в няколко страни, включително Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург и Великобритания, допълни Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. 

БТА