/ Pixabay
Няма доказателства и данни за доставка на заразени пъпеши или други пресни плодове и зеленчуци, нито установени случаи на салмонелоза при хора у нас. Това информират от Българската агенция по безопасност на храните във връзка с медийни публикации за разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа.

От БАБХ посочват, че у нас е пристигнало предупреждение от Европейската комисия за възможно наличие на салмонела в пресни плодове и зеленчуци. Касае се за проучване във връзка със съмнение за хранителен взрив в няколко държави на ЕС, предизвикан от наличие на бактерията S. Braenderup.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци през август

Агенцията информират още, че пъпеши, които биха могли да са източник на салмонела от Бразилия и Хондурас са били доставени от Холандия до една българска фирма. Незабавно е извършена проверка на място в склада на българската компания, където е установено е, че фирмата е получила една доставка (700 кг) на пъпеши с произход Хондурас в началото на март и две доставки (всяка по 980 кг) на пъпеши с произход Бразилия в началото на март и началото на април.

Направено е пълно проследяване и са предоставени данни за доставените количества до клиенти. Към момента няма налични количества от посочените доставки. Няма и последващи доставки на пъпеши с произход Бразилия и Хондурас. Няма данни за доставки на пъпеши, които са обект на уведомлението, до други български фирми.

Задържаха мъж, откраднал 220 кг пъпеши и 250 кг дини

Наличните към момента на проверката пъпеши са с произход България.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, у нас няма установени случаи на салмонелоза при хора, причинена от S. Braenderup.