Израелци масово се запасяват с противогази заради страх от химическо оръжие
Израелци масово се запасяват с противогази заради страх от химическо оръжие / снимка: Reuters, архив

Израелците масово се запасяват с противогази на фона на растящите им страхове, че Сирия може да използва арсенала си от химически оръжия със задълбочаването на кризата там, предаде кореспондент на Асошиейтед прес от Ерусалим.

Журналистът посочва, че опашки се извиват тези дни пред център за раздаване на противогази в мол в предградието Мевасерет Цион на Ерусалим. Израелската пощенска служба, занимаваща се с раздаване на противогази на специални места, регистрира рязко нарастване на търсенето през сегашната седмица. Нейна представителка съобщава, че всеки ден се раздават средно по 2200 противогаза, но в понеделник и вторник тази седмица бройката скочила съответно на 3700 и 4200.

По данни, цитирани от Асошиейтед прес, 4,2 милиони израелци имат противогази у дома си.

Филтрите на противогазите имат ограничен живот и през последните две десетилетия израелското правителство разпределя тези защитни средства при определена периодичност.

В началото на седмицата Сирия заплаши, че ще използва химическо и биологическо оръжие, ако бъде нападната от чужда държава, предава БТА. АП припомня, че за първи път Израел се подготвяше сериозно за евентуална химическа атака по време на войната в Залива през 1991 г. след заплахи на тогавашния иракски диктатор Саддам Хюсеин.

Правителството на Израел раздаде противогази на населението и прикани хората да си уплътнят прозорците с изолационни лепенки, но в крайна сметка Ирак изстреля срещу Израел няколко десетки ракети "Скъд" с конвенционални заряди.