Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му разполага с нови неоспорими доказателства за тайна иранска програма за ядрено оръжие, предадоха световните агенции.
 
Нетаняху, който е яростен критик на споразумението по иранската ядрена програма, сключено през 2015 г., представи пред журналисти в централата на израелските въоръжени сили в Тел Авив и пряко по израелските телевизии "точни копия" на десетки хиляди оригинални ирански документи, получени, по думите му, преди няколко седмици с цената на "невероятен успех в областта на разузнаването", предаде Франс прес.

Военният министър на Израел със закана към Иран
 
Става дума за 55 000 страници документи и за 183 диска, съдържащи секретна информация за иранска ядрена програма, наречена "Програма Амад", предаде Асошиейтед прес. Общо материалите са съдържали 100 000 секретни файла, допълва Ройтерс. Израел се е сдобил с тях от подземен ирански обект преди няколко седмици.
Документите на хартия и в дисковете представляват "нови и неоспорими доказателства за програма за ядрени оръжия, която Иран укрива в продължение на години от очите на международната общност в своите тайни ядрени архиви", заяви Нетаняху, цитиран от Франс прес.
 
"Тези документи показват, че въпреки уверенията на иранските лидери, че страната никога не се е стремяла към ядрено оръжие, Иран е излъгал и то страшно много!", добави Нетаняху. Той допълни, че материалите показват, че на Иран не може да се има доверие, допълва АП.

Израел намекна, че може да удари иранските въздушни сили в Сирия
 
"Иран е планирал на най-високи равнища да продължи да разработва ядрени оръжия", каза Нетаняху, цитиран от ДПА.
 
"От години знаем, че Иран има тайна програма за ядрени оръжия, наречена "Проектът Амад". Ние можем сега да ви докажем, че "Проектът Амад" представлява пълна програма, целяща проектирането, изграждането и тестването на ядрени оръжия", заяви Нетаняху, предаде Франс прес.
 
"Ние можем също да докажем, че Иран е складирал тайно материали, идващи от "Проекта Амад", за да си послужи с тях в подходящия момент и да разработи ядрени оръжия", добави той.
 
"Споразумението от 2015 г. предоставя на Иран разчистен път към ядрен арсенал и не засяга въпроса за балистичните дейности на Ислямската република, друго голямо безпокойство за Израел и за международната общност", допълни премиерът и каза, че това е "ужасно споразумение, което никога не е трябвало да бъде сключвано".

Той припомни, че в скоро време американският президент Доналд Тръмп ще вземе решение по въпроса и каза: "Надявам се, че той ще вземе едно добро решение, едно добро решение за САЩ, за Израел и за световния мир".

Помпейо: САЩ са редом с Израел в борбата срещу Иран
 
Информациите, разкрити вчера от Израел за тайна иранска програма за ядрено оръжие са "автентични", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, ръководил допреди седмица ЦРУ, предаде Франс прес.
 
Помпейо се срещна в неделя в Израел с Нетаняху и е бил информиран за новите елементи, които бяха направени обществено достояние вчера.
 
"Зная, че има хора, които казват, че тези документи не са автентични. Мога да ви потвърдя, че тези документи са истински, че са автентични", заяви Помпейо пред журналисти, придружаващи го на връщане от обиколката му из Близкия изток.

наехме за този материал от известно време и разбира се го дискутирахме в неделя, когато бяхме заедно", обясни държавният секретар.
 
Помолен да отговори дали е бил в течение от години за съществуването на тази тайна програма, наречена "Проект Амад", Помпейо отвърна: "Това е отчасти вярно.

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран, Тръмп още мисли
 
Съществуването на програмата "Амад" приключи в края на декември 2003 г.- януари 2004 г. и е вярно да се твърди, че ние знаехме за нея от известно време".
 
"Но има хиляди нови документи и нови информации. Ние сме в процес на тяхното анализиране и има много работа за вършене, за да оценим мащабите и обхвата на това", каза той.
 
По-рано Белият дом каза, че представените факти от Израел са в съответствие с онова, което САЩ са знаели от дълго време.
 
"Иран има солидна тайна програма за ядрени оръжия, която опита напразно да скрие от света и от собствения си народ", се казваше в изявление на Белия дом, в което за програмата се говореше в сегашно време, отбелязва Франс прес.

Президентите на САЩ и Франция призоваха за ново споразумение с Иран
 
Помпейо заяви, че ще остави на юристите да преценят дали Иран е нарушил споразумението по ядрената си програма, сключено през 2015 г.
 
Той заяви, че иранските документи, с които се е сдобил Израел, показват, че Иран е лъгал за целите, които е преследвал с ядрената си програма и това подкопава ядрената сделка от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.
 
Помпейо заяви, че документите показват, че Иран е имал тайна ядрена оръжейна програма от години, докато е отричал да е разработвал ядрени оръжия. Държавният секретар каза, че иранците са излъгали шестте страни, преговаряли по иранската ядрена сделка. По думите му това означава, че "сделката не е била изградена на основите на честността или прозрачност. Тя е била изградена на основата на иранските лъжи".

Иран: Новата ядрена стратегия на САЩ застрашава оцеляването на човечеството
 
Според експерти по разузнаването и дипломати обаче както изглежда Нетаняху не е представил убедителни доказателства, показващи, че Иран нарушава ядрената сделка, въпреки че той може да е подпомогнал каузата на твърдолинейните представители на администрацията на Тръмп, които искат ядрената сделка на бъде отменена, отбелязва Ройтерс.
 
Повечето от предполагаемите доказателства, представени вчера от Нетаняху, датираха от периода преди 2015 г., когато бе подписано споразумението, въпреки че Нетаняху каза, че Иран е съхранил важни файлове за ядрената технология оттогава и че продължава да добавя познания в областта на ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп трябва да реши до 12 май дали да изтегли САЩ от сделката за иранската ядрена програма, сключена през 2015 г.
 
Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини заяви, че последните твърдения на израелския премиер за Техеран не показват, че Иран понастоящем нарушава споразумението от 2015 г., предаде Асошиейтед прес.
 
"Онова, което видях от първите съобщения, е, че премиерът Нетаняху не поставя под въпрос иранското спазване" на сделката, каза Могерини. Тя настоя, че преди всичко Международната агенция за атомна енергия трябва да направи оценка дали Иран се придържа към споразумението, защото МААЕ е единствената безпристрастна международна организация, която е натоварена със задачата да наблюдава спазването на иранските ядрени ангажименти.
 
Говорител на британското правителство пък заяви, че Великобритания никога не е била наивна относно иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.
 
"Никога не сме били наивни относно Иран и ядрените му намерения. Ето защо инспекционният режим на МААЕ, договорен като част от иранската ядрена сделка, е един от най-пространните и силни в историята на международните договори", каза говорителят.
 
"Той си остава начин от първостепенно значение за независима проверка, че Иран се придържа към сделката и че иранската ядрена програма е изцяло за мирни цели", допълни той.
БТА