Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Израелското правителство одобри решение да наименува на Доналд Тръмп ново еврейско селище на контролираните от Израел Голански възвишения, предаде ДПА.
 
По-късно премиерът Бенямин Нетаняху отиде лично да открие табелата с името на новото селище "Тръмп хайтс" ("Хълмове Тръмп"). То е наречено така в израз на признателност за решението на американския президент да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения, които международната общност смята за сирийска територия, окупирана от Израел по време на арабско- израелската война през 1967 година.
 
Не е ясно кога ще започне изграждането на новото селище. Нетаняху в момента оглавява служебно правителство. Парламентът бе разпуснат, след като премиерът не успя да състави управляваща коалиция въпреки изборната си победа през април. Нови избори са насрочени за 17 септември.
 
Опозиционният депутат Зви Хаузер, цитиран от вестник "Таймс ъв Израел", остро осъди решението за новото селище.
 
"Няма одобрено бюджетно финансиране, няма планиране, няма избрано място за самото селище и няма обвързващо решение за изпълнение на проекта. Но поне има избрано име за селището", каза той с явна ирония.