Израел разполага военни подкрепления на територията на Западния бряг
Израел разполага военни подкрепления на територията на Западния бряг / снимка: Reuters, архив

Израелската армия разположи подкрепления на територията на Западния бряг, опитвайки се да предотврати евентуални размирици по време на масовите демонстрации, запланувани за 23 септември, съобщи Франс прес.

На тази дата се очаква президентът Махмуд Абас официално да поиска от ООН на Палестина да бъде даден статут на независима държава, членка на световната организация, посочва АФП, като се позовава на израелския вестник "Йедиот ахронот".

Три батальона израелски резервисти - около 1500 души - са били мобилизирани и изпратени на Западния бряг. Подготвя се изпращането на четвърти батальон резервисти, които ще заменят редовни части, предислоцирани от Западния бряг към границата с Египет.

Командващият централния военен окръг в Израел, в който попада и Западния бряг, генерал Ави Мизрахи, е дал изрични нареждания резервистките подразделения да действат максимално сдържано, за да се избегнат евентуални сблъсъци, посочва БТА.

Разположените на Западния бряг части са въоръжени по-скоро като подразделения от силите за борба с безредици, за да се избегне по възможност необходимостта от употребата на огнестрелно оръжие, посочва АФП. Засилват се патрулите около израелските селища на Западния бряг, за да се избегнат и провокации от страна на израелски екстремисти. Основания за тези мерки дават вчерашния инцидент, при който израелци от селища на Западния бряг подпалиха три палестински автомобила, както и сведенията, че през последните няколко дни е имало опити за палеж на три джамии.