Израел прие закон срещу невръстни убийци
Израел прие закон срещу невръстни убийци / Pixabay

Израелският парламент одобри закон, който позволява и лица под 14-годишна възраст да бъдат лишавани от свобода за убийство, опит за убийство и извършване на други тежки престъпления, съобщи прес службата на Кнесета.

Инициативата е реакция на многобройните палестински атаки, жертва на които от миналата есен станаха близо 40 души, а стотици бяха ранени. Често нападенията бяха дело на подрастващи, които не са достигнали възрастта за привличане към наказателна отговорност.

Хиляди деца са арестувани в зоните на конфликти

„Законът се появи по необходимост. Изправихме се пред терористична вълна и обществото е в правото си да се защити. За загиналите от удар с нож в сърцето няма разлика на колко е било детето, което ги е убило - на 12 или на 15 години. Възможно е законът да подпомогне и защитата на самите деца срещу това да бъдат използвани като оръдие на убийство", каза авторът на законопроекта Анат Барко от управляващата партия Ликуд.

По новия закон съдът има право да налага затворнически присъди на деца. До навършване на 14 години малолетните престъпници ще бъдат държани в интернати от закрит тип, а след това ще бъдат прехвърляни в затвора. Преди влизането им зад решетките е предвидено допълнително съдебно изслушване, което може да доведе до отмяна, намаляване или отлагане на ефективната присъда.

Източник: БГНЕС