Хиляди деца са арестувани в зоните на конфликти
Хиляди деца са арестувани в зоните на конфликти / Getty Images, архив

Хиляди деца са арестувани и задържани в продължение на месеци и дори години без предявени обвинения в зоните на конфликти, където правителствата често третират малолетните като заплаха за националната сигурност. Това се казва в публикуван днес доклад на "Хюман райтс уоч", предаде ДПА.

Правозащитната организация призовава държавите незабавно да преустановят тази практика, както и да бъде потърсена отговорност от страните за случаите, при които деца са били зле третирани, подлагани на мъчения и дори убивани в ареста.
Докладът сочи, че деца са били задържани при масови арести, по неоснователни подозрения и за предполагаеми връзки на членове на техните семейства с терористични организации.

Бунтовници в Сирия разследват обезглавяване на дете

"Тази практика е не само незаконна, но и контрапродуктивна", заяви юристката на "Хюман райтс уоч" Джо Бейкър. "Ако правителствата изпитват притеснения от присъединяването на деца към екстремистки групи, задържането и подлагането им на мъчения или лошо отношение само би могло да засили тяхното усещане за отчужденост", допълни тя.

В Сирия най-малко 1400 деца, включително момчета под 8 години, са били задържани от началото на конфликта през 2011 г. Сирийските власти са съобщили за освобождаването на 436 от тях, а останалите остават в неизвестност.

Вместо покемони, намерете децата в опустошената Сирия

В Израел между 500 и 700 деца са изправяни пред военни съдилища всяка година за нарушения като хвърляне на камъни по израелски войници. През 2015 г. всеки месец са били задържани средно 220 палестински деца.

При военните операции в Афганистан и Ирак САЩ също са задържали хиляди деца, в Ирак те са били 2400, се посочва в доклада. Най-малко 15 деца са били държани в Гуантанамо за периоди, вариращи от месеци до 10 години.

Екзекуциите по света с драматично увеличение

Докладът предупреждава също, че децата са изключително уязвими на мъчения и лошо отношение в ареста. В Афганистан, например, задържаните малолетни били подлагани на изтезания по-често от възрастните.

УНИЦЕФ приветства доклада и призова правителствата да приложат препоръките в него.

Източник: БТА