Израелските военни са засилили операциите си в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, като са били унищожени десетки цели на палестинското ислямистко движение "Хамас" при въздушни и артилерийски удари, предаде Ройтерс.

Били са поразени около 50 цели в рамките на само шест минути. Местните жители заявиха, че са били изненадани от бързото настъпление на израелските танкове, предизвикало нови сражения с палестинските бойци.

Три американски самолета пуснаха парашути с храна над Газа

В същото време преговарящи и представители на "Хамас" пристигнаха в египетската столица Кайро за преговори за ново прекратяване на огъня. Бе съобщено, че Израел има изискване преди да се присъедини да получи уверение за съдбата на заложниците, които все още са държани в Газа, съобщи BBC.

Неназован американски служител каза, че Израел е "повече или по-малко приел" сделката. Но израелските медии казват, че "Хамас" отказва да каже кои от заложниците са все още живи, което на този етап блокира присъствието на страната на масата за преговори.

САЩ казват, че шестседмичната пауза ще доведе до освобождаването на повече израелски заложници и палестински затворници. Натискът за сделка се засили след инцидента в четвъртък край град Газа в северната част на територията, където най-малко 112 души бяха убити, докато тълпи се втурваха към хуманитарния конвой.

"Хамас" обвини Израел, че е стрелял по цивилни, докато са се опитвали да получат храна. Израел отрече това.

Над 100 убити и много ранени на опашка за хуманитарни помощи в Газа

В неделя говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари каза, че първоначалният преглед е завършен "на нещастния инцидент, при който цивилни жители на Газа бяха стъпкани до смърт и ранени, докато се насочваха към конвоя за помощ!".

Съобщава се, че "Хамас" е казал, че споразумение за примирие може да бъде постигнато в рамките на следващите 24 до 48 часа, като източник от групата е заявил на египетските медии, че споразумението зависи от съгласието на Израел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня