/ iStock/Getty Images
С 2-минутен вой на сирени Израел почете днес паметта на жертвите на Холокоста , предаде БТА.

Точно в 10 ч. (и българско време) на територията на страната спря целият транспорт, израелците излязоха от автомобилите си и застанаха мълчаливо до тях, докато сирените виеха.

Много граждани, принудени заради епидемията от коронавируса да си стоят вкъщи, излязоха на балкона с плакати "Паметта е близко, прегръдките са на дистанция".

Националният ден на паметта за катастрофата и героизма на европейското еврейство е обявен в Израел в памет на евреите, избити от нацистите, и е свързан с датата на въстанието във Варшавското гето. Възпоменателните мероприятия тази година преминават в режим да социално дистанциране или онлайн заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Държавната церемония снощи в музейно-изследователския център за изучаване на Холокоста "Яд Вашем", с която традиционно се открива Денят на паметта за катастрофата и героизма, за първи път в историята премина в предварително записан формат, а запалването на шестте факела, символизиращи гибелта на 6 милиона евреи по време на войната, се състоя без присъствието на публика и на висшите израелски ръководители.

Веднага след сирените днес в "Яд Вашем" започна церемония по полагане на венци в памет на участниците във въстанието във Варшавското гето срещу нацистките окупатори - също без публика.

Традиционната церемония "Всеки човек си има име", при която се четат имената на жертвите на Холокоста, се предава на запис, направен преди три дни в зала "Шагал" на Кнесета (парламента), както и извън парламента, при строго съблюдаване на правилата, забраняващи събиране на повече от 10 души.
По данни от тази сутрин броят на заразените с коронавируса в Израел достигна 13 883 - с 229 повече от вчера. Оздравелите за последните 24 часа обаче са над два пъти повече - 481 души, или общо досега 4353.

Смъртните случаи в Израел вече са 181, с 8 починали за деня, съобщи израелското здравно министерство.

Към този момент състоянието на 142 болни с коронавирус се оценява като тежко. 113 от тях са включени на апарат за обдишване.