/ БГНЕС
Израелската армия обяви вечерта, че е открила тунел, прокопан от ивицата Газа към територията на Израел, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Тунелът с няколко десетки метра дължина е бил прокопан от град Хан Юнес, в южната част на ивицата Газа, и излиза на израелска територия", заяви военният говорител Джонатан Конрикус. Той бил открит в зона на израелска територия благодарение на система от подземни сензори, инсталирани близо до оградата, издигната между еврейската държава и палестинския анклав. Говорителят увери, че тунелът не представлява опасност за местното население и скоро ще бъде унищожен.

"Това е нарушение на израелския суверенитет", добави той и припомни, че двайсетина подобни тунела са били разкрити от лятото на 2014 година. По думите на военния говорител, Израел държи ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, за всякаква дейност, идваща от палестинския анклав.

Реагирайки на новината за разкрития тунел, премиерът Бенямин Нетаняху обеща "да продължи да действа за сигурността на Израел и срещу всеки опит да бъдат атакувани нашия суверенитет или нашите граждани".

Палестинците използват подземните тунели, за да внасят контрабандно в Газа всякакви търговски стоки, оръжие за бойците на Хамас и други групировки, както и за извършване на нападения във вътрешността на Израел, отбелязва Ройтерс.
БТА