Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отхвърли обвиненията на Израел, че в изявлението си пред Съвета за сигурност на организацията е оправдал атаките на палестинската екстремистка групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс.

"Шокиран съм от погрешната интерпретация от страна на някои на моето изявление. Сякаш съм оправдавал терористичните актове на "Хамас". Това е невярно. Беше точно обратното", каза той пред журналисти, без да посочва изрично Израел.

Израелският външен министър отмени срещата си с генералния секретар на ООН

Преди ден израелският външен министър Ели Коен осъди Гутериш заради критиките му към израелската кампания в Газа, като показа подробности за нападенията на „Хамас“ срещу цивилни, предаде АФП.

"Г-н генерален секретар, в какъв свят живеете?" - с този въпрос Коен се обърна към Гутериш по време на заседание на Съвета за сигурност, посветено на кризата.

По-късно Коен заяви пред репортери, че е отменил срещата си с Гутериш, а високопоставени израелски политици призоваха ръководителя на ООН да подаде оставка.

Гутериш пледира вчера за защита на цивилното население във войната между Израел и "Хамас", като изрази безпокойство от "явните нарушения на международното хуманитарно право" в ивицата Газа.

Той заяви пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, че трябва да стане ясно, че и войната си има правила, като се започне от фундаменталния принцип за зачитане и защита на цивилното население.

"Важно е също така да се признае, че атаките на "Хамас" не се случиха във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години задушаваща окупация", заяви Гутериш.

Салвини: Коментарите на Гутериш за „Хамас“ са неприемливи

"Страданията на палестинския народ обаче не могат да оправдаят ужасяващите атаки на "Хамас". Нито пък тези ужасяващи атаки могат да оправдаят колективното наказание срещу палестинския народ", каза той.

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан описа думите на Гутериш като "стряскащи" и също го призова незабавно да подаде оставка.

Вместо това Гутериш се срещна с представители на семействата на заложници, задържани в Газа.

 
БТА, БГНЕС