/ iStock/Getty Images
Израел прикани днес евреите хасиди, пътували за поклонение в Украйна, но блокирани на границата с Беларус заради мерките срещу новия коронавирус, да се върнат в страната си, предаде Франс прес.

"Въпреки многото усилия да подпомогнем израелците да влязат в Украйна от Беларус или Молдова получихме окончателен отрицателен отговор от украинските власти", написа в Туитър израелският министър на висшето образование и водите Зеев Елкин.

Израел в пълна карантина за еврейските празници

"Приканвам нашите граждани да се върнат в Израел и след пристигането си да спазват карантинните мерки", добави той.

На украинската граница са блокирани близо 2000 поклонници евреи. Пристигнали главно от Израел, но също така от Франция, Великобритания и САЩ, хасидите смятаха да участват в поклонение в Уман - Централна Украйна, и минаха през Беларус с надеждата да заобиколят ограничителните мерки на Киев във връзка със засиленото разпространение на новия вирус на украинска територия.

Израелските и украинските власти призоваха хасидите да се откажат тази година от своето традиционно поклонение в мМан.

Украйна обвини вчера Беларус, че засилва напрежението по общата им граница, затворена заради коронавируса, и прикани Минск да не разпространява "лъжливи изявления, вдъхващи надежди на поклонниците".

Повечето от тях са струпани в неутралната зона край граничния пункт Нови Яриловичи, "изцяло затворен" от Киев, който обаче увери, че блокираните там са "снабдени с храна и вода". Според беларуския Червен кръст обаче те все пак нямат "достатъчно запаси за задоволяване на нуждите им" и съществува риск от хуманитарна криза, добавя АФП.

"Времето се захлажда, препоръката ни е да се върнете в Беларус, да си купите билети и да заминете за страните си", заяви днес Михайло Апостол, съветник на украинския вътрешен министър, в ефира на телевизия "Украина 24". Той съобщи, че в Уман вече има около 3000 поклонници, положението е под контрол и всички те ще бъдат пуснати утре на гроба на почитания от тях равин Нахман "при спазване на карантинните мерки", предаде ТАСС.
БТА