Израел и Хизбула подписаха договор за размяна на затворници
Израел и Хизбула подписаха договор за размяна на затворници / cнимкa: БГНЕС

Израел и ливанското радикално движение Хизбула", което се готви да размени телата на двама убити израелски войници срещу ливански затворници, сключиха споразумение да размяна, предложено от ООН, съобщи говорителят на израелския премиер Ехуд Олмерт.

Израелският представител, натоварен с преговорите за затворниците и изчезналите, Офер Декел подписа в присъствието на представители на ООН споразумението, предложено от световната организация", каза Марк Регев. Лидерът на ливанското движение Хасан Насрала обяви в сряда, че Израел ще освободи до една или две седмици петима ливански затворници по силата на споразумение, одобрено от израелското правителство вчера.

Освен освобождаването на петимата ливанци то предвижда връщане на телата на бойци от Хизбула и освобождаването на палестински затворници в замяна на връщане на телата на израелските войници Ехус Голдвасер и Елдад Регев. Говорител на Олмерт уточни, че Израел очаква да получи доклад за изчезналия в Ливан през 1986г. израелски пилот Рон Арад, както е обещано от "Хизбула" в рамките на споразумението. Марк Регев подчерта, че едва при получаването на този доклад израелското правителство ще дискутира следващата стъпка.