Изпробват сеизмологична станция, която предупреждава за ядрени опити
Изпробват сеизмологична станция, която предупреждава за ядрени опити / netinfo
Израел ще изпробва подземно сеизмологично съоръжение в пустинята Негев, което може да засече евентуален ядрен опит в Иран и да изпрати предупреждение до Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, съобщава в. "Йедиот ахронот", цитиран от Франс прес.

Подземната инсталация е снабдена със сеизмографи, които предават данни на МААЕ във Виена чрез израелския център за ядрени изследвания в Нахал Сорек. Разходите за експеримента са поети от ООН.

Подземната сеизмологична станция регистрира земетресения и други процеси под или на земната повърхност, включително ядрени опити. Неотдавнашните ядрени опити в Индия и Пакистан бяха засечени най-прецизно, е заявявал д-р Рами Хофщетер от Института по геофизика в Лод, близо до Тел Авив.

Следобед Израел ще извърши в северната част на пустинята Негев серия от три силни експлозии, за да изпробва апаратурата на станцията. В Северен Израел има още едно подобно съоръжение.

Шефът на израелското разузнаване Меир Даган заяви на 18 декември, че Иран ще се сдобие с атомна бомба до три-четири години, ако продължи да разработва ядрената си програма, напомня АФП.