8-метров паметник на създателя на автомат "Калашников" откриха в Москва. Руският министър на културата Владимир Мединский заяви при откриването на статуята, че автоматът се е превърнал в "културна марка на Русия". Той  сравни създателя на стрелковото оръжие Михаил Калашников с руския механик Иван Кулибин,  изобретил оптичния телеграф, подемния асансьор и речния водоход.
 
Днес в Москва празнуват Деня на оръжейника. По този повод в центъра на руската столица бе открит паметник на оръжейния конструктор Михаил Калашников, създател на най-масовото стрелково оръжие в света.

Калашников
БГНЕС

„Това е много необичаен паметник. Михаил Калашников  е в известна степен Кулибин на 20 век, въплъщение на най-добрите черти на руския човек. Необичайна природна надареност, простота, честност, организационен талант – всичко това, което е позволило да бъде създадена цяла линия оръжия за защита на отечеството, сред които разбира се и автомат "Калашников", който можем да определим като настоящия културен бранд на Русия”, заяви руският министър на културата Владимир Медийнский при откриването.

Ръководителят на руската промишлена корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, който също присъства на откриването, каза, че животът на Михаил Калашников е пример за предано отношение към работата и родината, което младите трябва да следват.
 
„Автомат "Калашников" ще остане в историята като символ на надеждността”, каза той.

Калашников се покаял преди смъртта си

Паметникът откри дъщерята на Михаил Калашников – Елена.

Калашников
БГНЕС


Михаил Калашников е роден в селско семейство в Сибир. Започва да разработва оръжието след раняването му при битка срещу нацистите през 1941 г. Оръжието е създадено през 1947 г. Смята се, че автомат "Калашников" всяка година причинява смъртта на 250 000 души. Автоматът се появява на официалните знамена на Мозамбик и "Хизбула”.

На церемонията по откриването на паметника в Москва полицията  задържа мъж с плакат „Оръжеен конструктор = на конструктор на смъртта”.