Невролог посочи видовете главоболие, при които задължително трябва да се посети лекар
Невролог посочи видовете главоболие, при които задължително трябва да се посети лекар / iStock/Getty Images
Руският невролог Александър Евдокимов в интервю за Пети канал изброи видовете главоболие, които вещаят сериозни рискове за здравето и изискват спешна визита при лекаря. Внезапно главоболие, придружено от повишен сърдечен ритъм, задух, изпотяване и зачервяване на очите може да подсказват за хипертонична криза.

"Усложненията на хипертоничната криза са инсулт и инфаркт, като при високо кръвно налягане тези рискове се увеличават. Ако налягането не спадне в рамките на един час, трябва да се обадите на линейка", препоръча лекарят.

Продължителната болка в главата може да показва промени в притока на кръв към мозъка, което от своя страна е един от признаците за развитие на рак. В този случай Евдокимов препоръчва пълен медицински преглед, който ще позволи да се изключи патологията или да се идентифицира на ранен етап.

Понякога инфекциозни заболявания като менингит или енцефалит могат да бъдат причина за главоболието, отбеляза специалистът. В такава ситуация отказът от лекарска помощ може да бъде фатален.

Превод и редакция: DarikNews