Ивица Дачич – политическа фигура номер едно в Сърбия
Ивица Дачич – политическа фигура номер едно в Сърбия / снимка: БГНЕС

Лидерът на социалистите в Сърбия Ивица Дачич се превърна в най-важната политическа фигура в страната след парламентарните избори.

Не Тадич, Кощуница или Николич, а лидерът на социалистите Ивица Дачич е най-важната личност в Сърбия. От него зависи дали проевропейската, т. нар. Патриотична коалиция, ще води Сърбия в следващите четири години и дали Сърбия ще ратифицира споразумението с ЕС.

Медиите в Сърбия твърдят, че след изборите Дачич е психически и физически най-застрашената личност. Върху него се извършва голям вътрешен и външен натиск, получава заплахи, подслушват разговорите му, шантажират го с обявяване на афери, притискат го в политически и икономически планове. Полицейски експерти съветват превантивно да се засили неговата охрана.

Очаква се днес лидерът на социалистите да посети Москва за срещи с руски политици, но вероятно ще се срещне и със семейството на Милошевич.

Засега везните на социалистите натежават към патриотичния блок, но президентът Борис Тадич сигурно не седи със скръстени ръце, казват анализаторите.