Иванишвили огласи състава на новото правителство, в което ще бъде премиер
Иванишвили огласи състава на новото правителство, в което ще бъде премиер / снимка: Reuters

Лидерът на коалиция "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили огласи състава на новото правителство, който ще предложи за одобрение на новия парламент, предадоха световните агенции.

Самият Иванишвили ще заеме поста министър-председател.

Милиардерът, чиято опозиционна коалиция спечели парламентарните избори, избра двама бивши дипломати с прозападни позиции, които ще заемат ключови постове в правителството. За министър на отбраната той предлага Иракли Аласания, зам.-министър на отбраната през 2004 г., а през 2006-2008 г. посланик на Грузия в ООН. За министър на вътрешните работи е предложен Иракли Гарибашвили, бивш дългогодишен ръководител на благотворителния фонд "Карту", създаден от Иванишвили. Външнополитическото ведомство се предвижда да бъде оглавено от Майя Панджикидзе, бивш посланик на Грузия в Германия и в Холандия.

Изборът на Иванишвили е в унисон със желанието му да поддържа тесни връзки на Грузия със САЩ и да работи за по-голяма интеграция с Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

За министър на вътрешните работи е предложен Иракли Гарибашвили, бивш дългогодишен ръководител на благотворителния фонд "Карту", създаден от Иванишвили.

За председател на парламента "Грузинска мечта" предлага Давид Усупашвили, лидер на Републиканската партия, която е част от коалицията.

Грузинската футболна звезда и бивш капитан на националния отбор на страната Каха Каладзе, който се впусна в политиката, след като се оттегли от спорта, бе номиниран за вицепремиер и министър на инфраструктурата и регионалното развитие.

"Това действително ще е правителство на народа", каза Иванишвили на пресконференцията, на която обяви бъдещото си правителство.

Първото заседание на висшия законодателен орган в Грузия, избран преди седмица, се очаква на 20 или 21 октомври, посочва БТА. Депутатите се предвижда да гласуват за председател и заместник-председатели на парламента.

Резултатите от пълното предварително преброяване показват, че "Грузинска мечта" получава 83 места в 150-членния парламент, а бившата управляваща партия "Единно национално движение" на президента Михаил Саакашвили - 67 места. Възможни са незначителни промени в това съотношение, след като ЦИК огласи окончателните данни, което трябва да стане най-късно на 20 октомври, уточнява ИТАР-ТАСС.