Ким Чен Ун
Ким Чен Ун / БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил разширяване на полигона за изстрелване на космически ракети, за да развие космическите си амбиции, съобщиха днес държавни медии в КНДР, а Южна Корея и САЩ обвиниха Пхенян, че е изстрелял нова междуконтинентална балистична ракета (МБР) при два скорошни теста, предаде Ройтерс.

Ким обяви намерението си по време на визита на полигона за изстрелване на сателити и ракети с голям обсег Сохе, който досега е използван за извеждане на спътници в орбита, но и за изпитване на различни ракетни технологии.

Северна Корея се похвали, че „разтърсва света“ с ракетни изпитания

Те включват статични ракетни двигатели и космически ракети носители, за които представители на Република Корея и САЩ посочват, че изискват сходна технология като тази, използвана при МБР. 

Съобщението на севернокорейската информационна агенция КЦТА съвпадна със съвместното съобщение на Южна Корея и САЩ, че при изпитанията на 27 февруари и 5 март КНДР е използвала нова МБР с вероятно намерение да я тества под прикритието на изстрелян космически апарат.

Новата ракетна система е била представена за пръв път по време на военния парад в Пхенян през октомври  2020 г. и още веднъж на военна изложба през октомври 2021 г.
БТА