/ БГНЕС
Северна Корея се похвали, че е една от малкото страни, разполагащи с ядрени оръжия и модерни ракети, а също така, че е единствената държава, която се противопоставя на САЩ, като "разтърсва света" с ракетни изпитания, предаде Ройтерс.

Пхенян извърши напоследък поредица от изпитания на балистични ракети, което повиши международното напрежение, тъй като подобни действия отдавна са забранени от Съвета за сигурност на ООН.

ООН алармира, че Северна Корея се опитва да произвежда материал за ядрени оръжия

През януари КНДР изстреля най-малко девет ракети при седем изпитания, което беше рекорден брой за един месец. Изпитанията включваха първото изстрелване от 2017 г. на балистичната ракета със среден обсег "Хвасон-12", която може да порази американски територии в Тихия океан, а също нов вид "хиперзвукова ракета", както заявиха властите, способна да маневрира при висока скорост.

"В днешния свят, в който много страни пилеят време, като се отнасят към САЩ с покорство и сляпо подчинение, нашата страна е единствената на планетата, която може да разтърси света, изстрелвайки ракета, а континенталната територия на САЩ е в нейния обхват", заяви севернокорейското външно министерство.
 

Ким Чен-ун: 2022 е година на „голяма смъртоносна битка“

Поредицата ракетни изпитания от началото на годината представляват "забележителни постижения, подсилващи възможностите на Северна Корея за "военно възпиране", каза ведомството на своя уебсайт. Според него "в света има повече от 200 страни, но само малък брой от тях имат водородни бомби, междуконтинентални балистични ракети и хиперзвукови ракети".

В изявлението се споменаваше "Хвасон-15" - междуконтиненталната балистична ракета с най-голям обсег от тестваните досега от Северна Корея. Тя беше изпробвана веднъж през 2017 г. и се предполага, че може да пренесе ядрен заряд до всяка точка от територията на САЩ. Спомената беше и ракетата "Хвасон-12", с която преди време КНДР заплаши да атакува Гуам.

Преговорите за убеждаване на Северна Корея да се откаже от своя арсенал или да го ограничи в замяна на облекчаване на наложените й санкции са в застой от 2019 г.

САЩ призоваха вчера КНДР да спре да отделя пари за своите програми за ядрени дейности и балистични ракети и да даде приоритет на нуждите на своето население.
БТА