Ракетата, изстреляна от Северна Корея в неделя сутрин, е била със среден радиус на действие, съобщи днес южнокорейският генерален щаб, предаде ДПА.

Ракетата е изминала около 800 км навътре в морето, се казва в съобщението.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин смята, че Северна Корея е направила още една стъпка към изоставяне на самоналожения си мораториум върху тестовете на ракети с голям обсег, съобщиха от неговия кабинет. Мун призова Пхенян да спре да създава напрежение и да се върне към разговорите, предаде Ройтерс. Президентът на Южна Корея свика днес извънредно заседание на съвета за национална сигурност във връзка със севернокорейския ракетен тест.

Северна Корея прави нови изпитания на ракети

Японски представители казаха, че според техни начални оценки ракетата е достигнала до максимална височина от 2000 км и е прелетяла 800 км от мястото на изстрелването, преди да падне в морето, съобщи Асошиейтед прес. Тези данни говорят, че това е ракетата с най-голям обсег, която тества Северна Корея от 2017 г. насам, когато изпита три междуконтинентални балистични ракети. Днешното изстрелване е седмият пуск на ракета от Пхенян за този месец.

В съобщение на американското Индо-тихоокеанско командване се казва, че САЩ осъждат последното изстрелване на ракета от Северна Корея и призовават Пхенян да се въздържа от по-нататъшни действия, които водят до дестабилизация, съобщи Ройтерс.

Според командването тестът не е представлявал непосредствена заплаха за територията, персонала и съюзниците на САЩ.
БТА