Каталуния референдум
Каталуния референдум / БГНЕС
Повечето помещения, предназначени за гласуване на насрочения за неделя референдум за независимост на Каталуния, са били затворени от испанските власти, предаде ТАСС, като се позова на националното министерство на вътрешните работи.То съобщи в комюнике, че само в някои потенциални избирателни секции има хора.

Каталуния референдум
БГНЕС

"Окупаторите" на определени помещения "използваха непълнолетни и възрастни с една-единствена цел - да се опитат да предотвратят възможни действия от страна на силите (за сигурност)", отбеляза испанското вътрешно министерство.

На каталунските полицаи е наредено да няма хора в секциите за референдума

По-рано каталунските власти обещаха на 1 октомври да бъдат отворени над 2300 секции за гласуване.

Демонстрации в Испания за и против референдума в Каталуния (СНИМКИ)

Каталуния референдум
БГНЕС

В цяла Испания в събота се проведоха демонстрации на противници и привърженици на референдума, предаде ДПА. В столицата Мадрид хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването, което вече бе обявено за незаконно от централните власти.

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Демонстрантите скандираха: "Сепаратисти - терористи!" и "Да живее Испания!". Те поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон. Демонстрацията бе организирана от консервативната организация Фондация за защита на испанската нация.

Испанското правителство: Референдум в Каталуния няма да има

Поляризацията се пренесе и на остров Майорка. 3000 човека изразиха снощи солидарност с каталунските сепаратисти. Хиляди хора се събраха днес, за да се обявят срещу референдума.

Демонстрации имаше още в Лерида, Сантандер и Аликанте.

Над 3000 човека изразиха солидарност с каталунските сепаратисти в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост, отбелязва ДПА.

Испания демонстрации
БГНЕС

Каталунски лидери: Обичаме Испания, но референдум ще има

Около 40 000 души подкрепиха референдума в Билбао, най-големия град в Страната на баските, предаде Франс прес.Сепаратистките настроения в тази испанска автономна област също са силни.

Испания демонстрации
БГНЕС

В самата Барселона хиляди противници на независимостта на Каталуния се събраха площад в центъра на областната столица, където се намират централите на регионалното правителство и на градския съвет.
БТА