/ Guliver/Getty Images
Планираният в неделя референдум за независимост на Каталуния няма да се състои, заяви говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от Ройтерс.

"Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той след седмичното заседание на испанското правителство. Говорителят повтори позицията на испанското правителство, че референдумът е незаконен.

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Това изявление бе направено малко след като говорителят на каталунските власти Жорди Турул каза на пресконференция в Барселона, че организаторите на референдума разполагат с 2315 избирателни секции и че 5,3 милиона жители на испанската автономна област са призовани да участват в референдума, предаде Франс прес.

По думите му само в Барселона, където живеят 1,6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Около 7300 човека участват в гарантирането на добрата работа на избирателните секции, заяви още Турул.

Мадрид налага тежки глоби на организаторите на референдума в Каталуния

В сряда Апелативният съд на Каталуния нареди на регионалната полиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всички изборни секции, които ще бъдат използвани за референдума.

Допитването бе забранено от Конституционния съд на Испания.
11 септември: Стотици хиляди каталунци на демонстрация, "наводниха" улиците на Барселона (СНИМКИ/ВИДЕО)

Привържениците на идеята за независимост на Каталуния се готвят да окупират някои от избирателните секции, за да избегнат тяхното запечатване от испанските власти.

Каталуния референдум
Guliver/Getty Images

БТА