Испания демонстрации
Испания демонстрации / БГНЕС
Хиляди противници на независимостта на Каталуния се събраха в Барселона тази вечер, в навечерието на насрочения за неделя референдум за независимост на испанската автономна област, предаде Ройтерс. Множеството развя испански знамена и скандира лозунги против отцепването от Испания. Демонстрантите изпълниха площад в центъра на Барселона, столицата на Каталуния, където се намират централите на регионалното правителство и на градския съвет.

Испания демонстрации
БГНЕС

В цяла Испания се проведоха демонстрации за и против насрочения за неделя в автономната област Каталуния референдум за независимост, предаде ДПА.
В столицата Мадрид хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването, което вече бе обявено за незаконно от централните власти. Демонстрантите скандираха: "Сепаратисти - терористи!" и "Да живее Испания!". Те поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон.

Испанското правителство: Референдум в Каталуния няма да има

Демонстрацията бе организирана от консервативната организация Фондация за защита на испанската нация.


Каталунски лидери: Обичаме Испания, но референдум ще има

Поляризацията се пренесе и на остров Майорка. 3000 човека изразиха снощи солидарност с каталунските сепаратисти. Хиляди хора се събраха, за да се обявят срещу референдума.

Испания демонстрации
БГНЕС

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Демонстрации имаше още в Билбао, Лерида, Сантандер и Аликанте.

Над 3000 човека изразиха солидарност с каталунските сепаратисти в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост.

БТА