полиция Каталуния
полиция Каталуния / БГНЕС
Регионалната полиция на Каталуния е получила нареждане от началниците си до 6 ч. сутринта в неделя да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне произвеждане на насрочения от каталунските власти референдум за независимост от Испания, предаде Асошиейтед прес. Мадрид заяви, че плебисцитът е незаконен и няма да се състои.

Испанското правителство: Референдум в Каталуния няма да има

Според документ, разпратен днес от началника на полицията майор Жозеп Луис Траперо и видян от Асошиейтед прес, полицейски патрул трябва да отиде във всяка една от 2315-те секции, да изземе урните и изборните книжа и да затвори секцията. Посочва се, че полицейските служители трябва да не използват помощни средства като палки и да прилагат сила за извеждане на хора от секциите само ако е необходимо.

Каталунски лидери: Обичаме Испания, но референдум ще има

полиция Каталуния
БГНЕС

В документа се казва още, че мярката е в съответствие със съдебното разпореждане, че регионалната полиция и другите органи на силите за сигурност трябва да гарантират, че референдумът, който испанските власти определят като незаконен, няма да се състои.

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Реакцията на 17-те хиляди служители на каталунската регионална полиция на това разпореждане ще е от решаващо значение за успеха или провала на референдума
БТА